Je bekijkt nu Met zo’n boek wordt ieder kind toch aardrijkskundige?

Met zo’n boek wordt ieder kind toch aardrijkskundige?

Bij toeval kwam ik vandaag bij de HEMA, ja, bij de HEMA, een geweldig boek tegen: Mijn Eerste Atlas, een boek voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar. Ik kan verklappen: zelfs voor een 37-jarige is het leuk…

Als leraar-in-spe blijk ik de winkel niet te kunnen verlaten zonder zo’n boek aan te schaffen. Even kort bladerend zag ik dat werkelijk elke bladzijde gebruikt kan worden voor een les. Zeker in groep 5, waar ik nu stage loop, is het bruikbaar. Sterker nog: bladerend in zo’n boek kan ik niet wachten om er in de klas iets leuks mee te doen.

Toegegeven: er komt een behoorlijk aantal clichés in voor. Zo staat te lezen dat men in Frankrijk als ontbijt stokbrood en croissants eet. In dit geval moet het kloppen, want het boek is oorspronkelijk een Frans werkje en vertaald in het Nederlands.

Eerste Atlas - VPVerder staan er meer vooroordelen in, maar voor een zes- tot negenjarige is het heel helder, overzichtelijk en bovendien: lekker om te lezen met veel tekeningetjes en info. Afijn, oordeel zelf, want in dit blog heb ik drie willekeurige pagina’s en de kaft geplaatst.

En o ja: wie ouder is dan negen jaar, kan het ook gewoon bekijken. Ik moet bekennen dat er nog echt wel feitjes in staan die deze ‘meester van de feitjes en weetjes’ en voormalig That’s The Question-deelnemer niet wist… Een voorbeeld? Wist u dat Lagos in Nigeria de grootste stad van Afrika is? En dat Abuja tegenwoordig de hoofdstad van dit land is?

Natuurlijk wist u dat. En anders had u het wel even gewikipediaad. Of gegoogled. Of aan een Nigeriaan op straat gevraagd.

Hoe dan ook, zo’n leuk opgemaakt boek met talloze aardige feitjes en weetjes is geweldig voor kiddo’s die alles van de wereld willen weten.

Wat ik ook heel bijzonder vind, is dat er geen enkele echte foto in staat, maar alleen getekende plaatjes. Maar dat het toch niet oubollig overkomt. Da’s knap, want ik ken ook lesmethodeboeken die ook getekende plaatjes hebben, waarbij je je direct in de jaren tachtig waant…

Overigens had ik bij dezelfde HEMA, ja de HEMA, en nee ik krijg hier niet voor betaald door de HEMA, ook twee andere boekjes gekocht: ‘leuke oefeningen met taal en wiskunde’ en ‘schrijven en rekenen zonder fouten’. Die boeken ga ik niet heel houden: elke bladzijde ga ik eruit snijden om te gebruiken in de klas. Want elke bladzijde is gewoon een compleet invulvel voor de leerlingen. En dat voor een paar euro! Daar ga ik jaren plezier van hebben, hoop ik.

Eerste Atlas - 87

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerst Atlas - 99