Je bekijkt nu Ouders nemen heft in handen voor zorgwoning kinderen
Het logo van het Ouderintiatief Moordrecht. De site is (nog) niet online.

Ouders nemen heft in handen voor zorgwoning kinderen

Mooi verhaal. Tenminste: mooi wat de ouders willen in Moordrecht. Ik heb geprobeerd er een mooi verhaal van te maken in 450 woorden. Wat ik vooral mooi vind, is dat de oudste zoon van de initiatiefnemende ouders kwam met de vraag: ‘wie zorgt er voor mijn broertjes als jullie er niet meer zijn?’ Dat is vooruitblikken, met nog zulke jonge ouders.

Ouderinitiatief AD 3-11-2013 

 

Ouders nemen heft in handen voor zorgwoning kinderen

MOORDRECHT – Een groep ouders heeft het heft in eigen hand genomen om in Moordrecht een zelfstandige woonruimte voor hun kinderen met een beperking te realiseren. Langzaam maar zeker lijkt de tijd rijp voor dit zogeheten ouderinitiatief. De groep wil een gebouw voor begeleid wonen laten bouwen op één van de huidige schoollocaties.

“Het was onze oudste zoon die op een gegeven moment vroeg wie voor zijn broertjes moet zorgen als wij er niet meer zijn,” vertelt initiatiefneemster Elly Hoogeveen. De broertjes Kevin en Remco zijn vrijwel blind en zouden nooit echt zelfstandig kunnen wonen. Maar ook zij willen op een gegeven moment een plekje voor zichzelf.

Als het aan Elly en Stef Hoogeveen ligt, blijven hun zoons wel in de buurt. “Zij zijn hier in Moordrecht opgegroeid en weten de weg, ondanks hun beperking. We willen ze bij elkaar houden en gingen bedenken hoe we dat voor elkaar konden krijgen.”

De Moordrechtenaren waren niet de enigen met die wens. Via het G-voetbal, via buren en via via kwamen Elly en Stef in contact met Ron en Adrie van den Berg, Dick en Ria Muit en Rob en Bep Baars. Zij zitten in hetzelfde schuitje: een kind met een visuele of verstandelijke beperking, een vorm van autisme of een andere beperking. Allen hebben de wens een veilige woonomgeving voor hun kind en hun leeftijdgenoten te vinden in de buurt. Die plaatsen zijn niet breed gezaaid en met de bezuinigingen in de zorg wordt het er niet makkelijker op.

Waarom regelen we het niet gewoon zelf, besloten de ouders. En het initiatief was geboren. Inmiddels is stichting Ouderinitiatief De Zuidplas opgericht. Het doel is een kleinschalig wooncomplex met minimaal achttien appartementen te bouwen, waar de ouders zelf, via het Persoons Gebonden Budget (PGB) de gewenste zorg inkopen. “We willen niet onder een zorgorganisatie vallen, we willen weten waar ons geld heen gaat en zelf bepalen welke zorg onze kinderen krijgen,” klinkt het kordaat.

Het oog is gevallen op één van de locaties waar in de toekomst scholen verdwijnen: de Jozeflocatie aan de Leliestraat of de Ranklocatie aan de Middelweg. Er moet nog een corporatie of andere investeerder worden gevonden, waarvan vervolgens gehuurd kan worden. Zorgverlener ASVZ steunt het geheel.

De ouders delen één grote wens: de juiste zorg voor hun kinderen die in de buurt wonen en zelf de regie in handen houden. “Dit soort initiatieven komt steeds vaker voor in Nederland,” weet Elly. “Vooral in het zuiden. In onze regio is het nog niet zo bekend. De betrokkenheid van de ouders, die het bestuur vormen, is essentieel. Samen willen we de toekomst voor onze kinderen veilig stellen. Ik denk dat dit heel erg vernieuwend en van deze tijd is.”