Je bekijkt nu De dorpspomp van nu in Moordrecht heet… Facebook
Het eerste bericht van Je bent pas een Moordrechtenaar als...

De dorpspomp van nu in Moordrecht heet… Facebook

Weer zo’n verhaal over tijdgeest. Heer-lijk! De ‘Je bent pas een Moordrechtenaar als…‘ pagina op Facebook. Een aantal enthousiaste Moordrechtenaren zet er met bijna dagelijkse regelmaat mooie, oude foto’s op. En af en toe iets over de actualiteit. Maar historie en verleden zijn de hoofdmoot. Een prachtig initiatief. Ik wijfelde even of er een krantenartikel van gemaakt moest worden. Want voor je het weet, groeit het te groot. En te groot is niet goed. Hou het klein en simpel, dat is het geheim!

Facebook als dorpspomp AD 30-10-2013

 

 

Eerste bericht Moordrecht-facebookMOORDRECHT – Wie weet nog waar in Moordrecht de Vivo was? Wie ging ooit friet halen bij Dardo? Maar ook: wie heeft wel eens van dertig meter hoog naar de Sinterklaasintocht gekeken? Het zijn allemaal zaken die Moordrechtenaren delen op de zeer populaire Facebookpagina ‘Je bent pas een Moordrechtenaar als…’

De website is in maart opgericht door Taco Tijsma, uit een soort nostalgie. De dorpspomp annu nu, waar inwoners en oud-inwoners met elkaar praten over vroeger. En over nu, want ook de actualiteit komt aan bod. Het sluiten van het zorgcentrum leverde bijvoorbeeld tientallen reacties op.

Tijsma (51) is oud-Moordrechtenaar en heeft zijn gehele jeugd doorgebracht in het dorp. Daar heeft hij sterke herinneringen aan. “In mijn gedachten konden we elke winter schaatsen. Over het kanaal naar Gouda, om een Goudse pijp te halen. Dat zijn sterke herinneringen.”

Daar wilde Tijsma iets mee. “In mijn huidige woonplaats Driebruggen is de Facebooksite ‘Je bent pas een Driebruggenaar als…’ en ik besloot zo’n pagina te maken voor Moordrecht.”

De pagina in Driebruggen heeft 330 leden. In Moordrecht ging het anders. “Ik heb hem gedeeld met tien vrienden, maar het explodeerde vrij snel. Ik heb twee weken aan het scherm gekluisterd gezeten om alles te lezen.”
Razendsnel waren er duizend leden en vorige week werd lid 1600 toegevoegd. Bijzonder, aangezien Moordrecht 8100 inwoners heeft.

Het aantal soortgelijke pagina’s in het Groene Hart is nog niet erg groot. Alphen aan de Rijn heeft 4000 leden, Oudewater heeft 1600 leden en Linschoten heeft 830 leden. Maar een grote stad als Rotterdam heeft slechts 119 leden. Toch is de site in Moordrecht enorm populair. “Elke dag krijg ik wel twee of drie verzoeken van mensen die lid willen worden,” weet Tijsma. “Ik accepteer niet iedereen. Je moet wel een link met Moordrecht hebben. Spammers knikker ik er af. Ook mensen die onze lieve heer promoten, gooi ik eraf. Daar is de site niet voor.”

Tijsma had geen idee dat het zo uit de hand zou lopen. “Ik hou van historie. Wat ik eigenlijk wilde, was dat er een soort kroniek zou ontstaan over wat er allemaal gebeurt in een dorp. Ik wil dat mensen er anekdotes en herinneringen op zetten. Er is een oud boek, ‘Kroniek van de Beemster’ en daarin staat dag voor dag hoe het leven van een molenaar eruit zag. Dat was een soort ‘real life’-serie van vroeger. Heel fascinerend. Ik hoop dat zoiets ontstaat. Dan kun je een kroniek van Moordrecht maken.”

Op ‘Je bent pas een Moordrechtenaar als…’ staan veel foto’s. Van heel oude zwart-wit foto’s tot vergeelde plaatjes uit de jaren tachtig. En digitale beelden van een paar jaar geleden. Zo heeft iedere generatie zijn nostalgie, blijkt maar weer.