Je bekijkt nu Het kan: je eigen handschrift als lettertype!

Het kan: je eigen handschrift als lettertype!

Dit is gaaf. Je kan je eigen handschrift omzetten naar een lettertype. Als je zin hebt, kun je mijn blogje over die geweldige vinding hieronder lezen. In mijn eigen handschrift. Als de screendump niet te lezen is – en dat sluit ik niet uit… – kun je de tekst eronder lezen. Maar je kunt ook gewoon zelf gelijk aan de slag gaan met deze link: handschrift als lettertype. Het werkt! Digibeten die niet weten hoe je lettertypen installeert, kunnen dat hier vinden (Mac of Windows).

handschrift lettertype

Wow, dit is echt cool. Dit is iets waar ik vroeger al van droomde. Vroeger, in de tijd dat ik op school nog opstellen en werkstukken in handschrift moest inleveren bij de leraar.
Mijn handschrift was – hoe zeg ik dat netjes – bagger. Soms probeerde ik mijn gedachten al schrijvenderwijs neer te pennen, maar hoe sneller dat moest, hoe onleesbaarder het werd.
Ja, mijn handschrift was funest. Of beter Funest met een hoofdletter. Geen land mee te bezeilen. Docenten spraken er schande van! “Hoe durf jij je, met dít handschrift, in deze tempel van kennisoverdracht te begeven?” vroegen zij zich vertwijfeld af.

Mijn Gouderakse schoolvriend Floris had in die tijd beschikking over een elektrische typemachine. Een magisch apparaat! Je kon zelfs je laatste letter elektronisch weg-type-exen. Het geluid daarvan zal ik nooit meer vergeten. Dakkedak, dakketak, dakketak! Zo’n apparaat, dat was voor mij de oplossing.
Niet veel later kregen andere school- en dorpsvrienden computers in huis. Bij ons thuis niet. Wij waren geen ‘early adopters’, al was het maar om financiële redenen. Bij die vrienden leerde ik de IBM-achtige computers kennen, met 286 in de naam. 286, 386, 486 en toen werd het Pentium.

Afijn.

Op die computers zat ook een tekstverwerkingsprogramma. Je typte iets van C:>\\ dit en dat en zus en zo ‘punt exe’ en dan gebeurde het. Je kon typen en je kon dat printen. Magie!

Elke tekst kon je in meerdere lettertypes op het scherm en op papier toveren. En dat was het moment dat ik dacht: kan ik geen lettertype krijgen in mijn eigen handschrift? Als ik dan 26 keer netjes een letter schrijf, gebeurt dat in de toekomst altijd. Maar ja: het bleef een wens en ik had de kennis niet in huis om zoiets zelf voor elkaar te boksen.

Nu is het oktober 2013 en kwam ik het ein-de-lijk tegen. Ein-de-lijk! Ik had er nooit naar gezocht, dus misschien bestaat het inmiddels al jaren. Maar ik ontdekte het net.

handschrift lettertype kleinJE KUNT ONLINE EEN LETTERTYPE MAKEN VAN JE EIGEN HANDSCHRIFT!!!

Ik herhaal… Nee, laat ik het maar niet herhalen.

Ik ben dus direct aan de slag gegaan. Briefje printen, letters schrijven. Briefje scanner. Knopje klikken en hup: het werkt!

Geweldig.

Nu denk ik alleen dat ik het verder nooit zal gebruiken. Maar het kan. En dat is top!

handschrift bernie