Je bekijkt nu Koude Pakjesavond net op tijd afgewend?

Koude Pakjesavond net op tijd afgewend?

Een echte Pakjesavond ziet er als volgt uit: lekker warm en knus in huis met familie, vrienden of gezin surprises en cadeautjes delen. Met de nadruk op gezellig, warm en knus. Daarom was het nieuws dat Eneco in Capelle juist op 5 december ging klussen aan de stadsverwarming. Voor de technici: er moesten leidingen worden omgelegd vanwege werk aan het riool. Het gevolg: een hele buurt zonder verwarming! Totdat aan de bel werd getrokken en er toch maar een oplossing werd bedacht. Ik schreef er een artikel over. Het AD besloot het niet alleen in de editie Rotterdam-Oost te plaatsen, maar in geheel grootstedelijk Rotterdam. Leuk! Onder het artikel het complete (langere) verhaal dat ik schreef.

Heerlijk avondje… maar zonder verwarming?

CAPELLE A/D IJSSEL – Paniek in de Capelse wijk Schollevaar deze week. Energiebedrijf Eneco kondigde aan de stadsverwarming een dag uit te schakelen. Precies op Pakjesavond!

Bij 223 huishoudens in onder meer het Beatrijs Erf en het Helena Erf plofte maandag een brief van Eneco op de deurmat. Het stond er echt: op 5 december zou de verwarming uitgeschakeld worden, van ’s ochtends vroeg tot 20.00 uur ’s avonds. Bewoners konden hun ogen niet geloven. Op Pakjesavond in de kou.

“Leuke voor alle mensen in Schollevaar! Lekker ijskoud! Stom bedacht,” zegt bewoonster Sylvia Schuil. “Ik heb geen visite en wij kruipen wel onder een deken, maar veel buren hebben visite en een hoop kinderen! Voor hun is het zielig.”

Ze is niet de enige die zich verwondert over de timing van de werkzaamheden. “Stadsverwarming afsluiten op Sinterklaasavond vind ik een heel slecht idee,” verbaast Mart Muller zich. “Kan dat niet anders?”
Eneco reageerde in eerste instantie met een praktische oplossing. Een elektrisch kacheltje voor bewoners die dat willen. Muller: “Dat is een positief gebaar. Als dat zou kunnen, hoeven we niet met verkleumde handjes cadeautjes uit te pakken.”

Het bleek toch anders te kunnen. Want toen steeds meer bewoners hun ongenoegen gingen uiten bij Eneco en de gemeente en er in politiek Capelle vragen over werden gesteld, staken Eneco en Capelle de koppen bijeen.

De werkzaamheden konden niet naar een andere dag worden verplaatst. “Uiteindelijk hebben we met Eneco afgesproken dat ze meer personeel inzetten, zodat de klus om 16.00 uur geklaard moet zijn,” zegt gemeentewoordvoerder Thomas Heesters. “En door afsluiters in de wijk slim te gebruiken, kon geregeld worden dat maar 100 huishoudens er last van hebben, in plaats van 220. We hebben als gemeente niet de intentie om Sinterklaas in de kou te laten staan…”