Je bekijkt nu Nieuwerkerk schrijft historie met promotie naar eerste klasse

Nieuwerkerk schrijft historie met promotie naar eerste klasse

VV Nieuwerkerk schreef zondag 15 mei 2011 historie door naar de eerste klasse te promoveren. In aanloop naar het duel schreef ik al eerder deze column (Voetballers Nieuwerkerk verdienen volle bak). Hieronder de voorpagina, de week na de legendarische promotiewedstrijd.

 

Nieuwerkerk schrijft historie
Eindelijk in de eerste klasse
NIEUWERKERK A/D IJSSEL – Eindelijk is vv Nieuwerkerk erin geslaagd om in het zondagamateurvoetbal kampioen te worden in de tweede klasse en te promoveren naar de eerste klasse. In de historie van de club werd zo’n sportief resultaat nooit eerder bereikt. In een uiteindelijk nog bloedstollende finalewedstrijd tegen naaste concurrent Jai Hind won Nieuwerkerk uiteindelijk met 3-2. Toen barstte het feest los.

Sportpark Dorrestein, gevuld met zo’n vijftienhonderd toeschouwers, schudde op zijn grondvesten toen scheidsrechter Brouwer ver in de blessuretijd van de beslissingswedstrijd eindelijk op zijn fluit blies. Op dat moment stonden de reservespelers, gewisselde spelers, technische staf en het bestuur al minutenlang te popelen om het veld op te sprinten. Het stond op dat moment 3-1, en niemand verwachtte dat Jai Hind in die laatste minuten nog de voor hen benodigde drie goals zou maken. Het kampioenschap werd eigenlijk al gevierd, het vuurwerk werd al ontstoken en de krat champagne en de bloemen werden al tevoorschijn getoverd.

Toch waren er zelfs op dat moment supporters en zelfs spelers die kortstondig zenuwachtig werden, zeker toen het nog 3-2 werd door een eigen goal. Nieuwerkerk heeft de naam en het verleden dat het al diverse malen op het nippertje net niet slaagde om de eerste klasse te bereiken. Het ging al eens mis in een direct duel tegen Woerden – één van de Nieuwerkerk-trauma’s – en ook sneuvelde Nieuwerkerk al eens in de nacompetitie.
“Eindelijk,” reageerde een geëmotioneerde voorzitter Hans Jeroense over het bereiken van de eerste klasse. Spelers konden hun geluk niet op. “Opgelucht,” zei aanvoerder Marijn Verhoef, die stopt met voetbal. “Een bekroning van een voetbalcarrière? Ik weet niet of je het zo kunt noemen, maar ik kan wel vertellen dat als we het niet geworden hadden, dan had ik dat voor de rest van mijn leven meegedragen.”

Spits Godwin Falix: “Ongelooflijk, dit is wat we nodig hadden na een moeilijke tijd. Je ziet wat je kan bereiken met een team dat is samengesteld uit routine, talent, mentaliteit en kwaliteit. Voor de wedstrijd was de beleving zo sterk en inmens, dat gelijk duidelijk was waar we voor gingen.”

Uiteindelijk lukte het dit seizoen voor Nieuwerkerk. Trainer Ronald Klinkenberg kon zich geen mooier afscheid wensen. Twee jaar geleden kwam Klinkenberg naar Nieuwerkerk en kende een moeilijke start. Onder zijn leiding werden jarenlange vaste krachten in de spelersgroep op een zijspoor gezet. De keuzes die werden gemaakt zijn uiteindelijk goed uitgepakt, met het kampioenschap. “Zoals Remco Langerveld vandaag speelde, dat is fantastisch. Echt super. En hij niet alleen, de hele ploeg heeft fantastisch gevoetbald. Wat een sensatie. Die eerste goal, na twee minuten, die had zoveel venijn in zich, dat dekt eigenlijk de lading van de hele wedstrijd. Daar zat echt alles in.”

De wedstrijd zondag was een heel bijzondere. Niet alleen door de winst, het kampioenschap en de promotie, maar ook omdat het de laatste wedstrijd was voor een generatie spelbepalende spelers van Nieuwerkerk. Aanvoerder Marijn Verhoef, Xander van der Veeke, Robert Boevé en Jeroen de Bruin hebben besloten te stoppen, verdediger Daudi Cijntje doet een stap terug om zich op studie te richten. Verder moet Nieuwerkerk het volgend jaar zonder de gevaarlijke snelle aanvaller Philippe den Hartig doen. Het jonge talent verhuist met trainer Ronald Klinkenberg mee naar topklasser Capelle. “Een heerlijk afscheid, het mooiste wat er is,” lachte Den Hartog.

De generatie voetballers die stopt heeft de afgelopen jaren de groei van Nieuwerkerk meegemaakt en bepaald. In relatief korte tijd stootte Nieuwerkerk in de afgelopen twaalf jaar door op sportief gebied. In 1999 vijfdeklasser, daarna via snelle successen in twee seizoenen door van de vierde naar de tweede klasse, onder trainer Willem den Besten. Dat leek het niveau waar Nieuwerkerk thuishoorde, want jaren lang bleef Nieuwerkerk hangen in die tweede klasse. De club zat af en toe dicht bij promotie naar de eerste, maar dat lukte nooit. Tot zondag. De euforie bij de club is daarom terecht.

Zie verder pagina .. van deze krant.