Je bekijkt nu Toekomstig burgemeester Gert-Jan Kats stelt zich voor

Toekomstig burgemeester Gert-Jan Kats stelt zich voor

In de zomer van 2010 kreeg de kersverse gemeente Zuidplas haar eerste Kroonbenoemde burgemeester. Dat is natuurlijk nieuws voor de krant. Het officiële persbericht van de gemeente gaf uiteraard de droge feiten van de beste man. Maar ik vind dat de lezers van de krant – de inwoners van Zuidplas – hun nieuwe burgemeester iets beter moeten kennen. Dus belde ik Gert-Jan Kats – want over hem hebben wij het – op in zijn woonplaats. Gelukkig stond hij nog gewoon in het telefoonboek. Het gesprek dat wij hadden, zette ik bijna letterlijk in de krant. Altijd een mooie interviewvorm namelijk, dat vraag-en-antwoordspel. Leest lekker weg. Maar goed, oordeel zelf:

 

Toekomstig burgemeester Gert-Jan Kats stelt zich voor
‘Ik ben los als het kan en strak als het moet’

ZUIDPLAS – Tot vorige week maandag was er in de Zuidplasdorpen waarschijnlijk maar een klein aantal mensen dat ooit van Gert-Jan Kats had gehoord. Voor wie het nieuws gemist heeft: de gemeenteraad heeft vorige week besloten Kats voor te dragen om de eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Zuidplas te worden. Naar verwachting wordt de nieuwe burgervader op 15 september benoemd en wordt hij dan de opvolger van waarnemend burgemeester Bonthuis. Maar wie is deze 39-jarige Gert-Jan Kats eigenlijk? En waarom heeft hij zich kandidaat gesteld voor Zuidplas? We belden hem vrijdag, vlak voor Nederland-Brazilië, even op.

Goedemiddag! Gefeliciteerd!
“Dank u wel.”

Mag ik u wat vragen stellen?
“Uiteraard. Maar daarbij wil ik wel de kanttekening maken dat ik nog niet ben benoemd en ik de huidige burgemeester niet voor de voeten wil lopen.”

U hoorde van de vacature en dacht: dat is iets voor mij?
“Een aantal zaken speelde daarbij mee. Ik ben nu burgemeester van Liesveld en mijn eerste termijn loopt bijna af. En Liesveld gaat herindelen. Dan ga je nadenken over je eigen toekomst. Op een gegeven moment kwam deze vacature. Ik wist natuurlijk dat er een nieuwe burgemeester nodig was vanwege de fusie. Dan ga je eens kijken: wat voor soort burgemeester vragen ze? De gemeente sprak me aan. Zuidplas is net als Liesveld een gemeente die bestaat uit verschillende kernen. Liesveld heeft bijna tienduizend inwoners en bestaat uit vier dorpen en een stadje. (Nieuwpoort, 1400 inwoners, mag zich stad noemen, red.) Zuidplas is een plattelandsgemeente met de problematiek, of beter gezegd, de situatie van de stad aan de ene kant en het groene hart aan de andere kant. Toen heb ik de profielschets bekeken en ik herkende mij daarin. Meer dan dat zelfs.”

U bent vast vooraf eerst door Zuidplas gaan rijden. Wat was uw eerste indruk?
“Nou, ik ben niet speciaal hiervoor rondjes gaan rijden. Ik kende de gemeente al wel. Dat wil zeggen: als ik vanuit Den Haag naar Liesveld reed, was ik één van die mensen die weleens de sluiproute door de dorpen nam… Mijn eerste indruk is dat het een aantal prachtige dorpen is. Met zoals ik net zei aan de westkant verstedelijking en aan de oostkant een groene omgeving. En als je dan kiest voor niét verstedelijken, zoals Zuidplas heeft gedaan, dan spreekt mij dat erg aan.”

Nu u burgemeester wordt, komt u hier wonen. Al een voorkeur voor een plekje?
“Ja, we moeten verhuizen. Wat betreft de plaats, daar staan we nog geheel onbevangen in. We hebben nog geen binding met één van de plaatsen. Voor ons gezin, met vier kinderen, is vooral een geschikte woning van belang. Dat lijkt op voorhand niet makkelijk. Nee, er is geen ambtswoning, maar zoals in de profielschets is aangegeven en waar ik ook achter sta, is dat het vinden van een geschikte woning een gedeelde vraag is, met de gemeente.”

Hierop voortbordurend. U heeft vier kinderen. Hoe heten zij, hoe oud zijn ze en wat vinden ze ervan dat ze nu moeten verhuizen?
“Onze kinderen zijn Jesse van 15, Hugo van 13, Levi is 9 jaar en Myrthe is viereneenhalf. De oudste twee zitten op de middelbare school in Gouda. Als je in Groot Ammers woont, kun je naar Schoonhoven of Gorinchem. Maar wij wilden dat ze naar een gereformeerde middelbare school gingen en dat werd Gouda. Voor hen hoeft de school dus niet veranderen. De jongste twee zitten op de basisschool. Natuurlijk gaan zij hun vrienden missen. Maar de oudste twee hebben een verhuizing vanwege mijn werk al eerder meegemaakt, toen we van Zeist naar Liesveld gingen.”

En uw vrouw Jantine?
“Mijn vrouw is verpleegkundige in het Groene Hartziekenhuis in Gouda. In het verleden is zij zelfstandig ondernemer geweest met een winkel voor kinderkleding in Zeist, maar ze heeft zich tot verpleegkundige om laten scholen. Het is toeval dat ze in Gouda werkt. Dat was al zo lang voordat dit burgemeesterschap langs kwam.”

Kunt u uw manier van besturen beschrijven?
“Dan zou ik zeggen wat ik tegen de vertrouwenscommissie heb gezegd. Ik ben los als het kan en strak als het moet. Als burgemeester ben je voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en van de gemeenteraad. In het politieke debat is het bij mij zo, dat als er tijd en gelegenheid en ruimte is: graag debat. Maar ik ben niet iemand die eindeloos door blijft praten om het praten. Als iets rijp is voor besluitvorming, moet er ook een besluit worden genomen.”

Zuidplas kent een redelijke problematiek van overlastgevende jongeren. Wat kunt u doen om die overlast te verminderen?
“Ik ben wel het type dat er op af gaat. Dan rook ik een sigaartje met ze, dat is één van mijn ondeugden. Met ze praten. Als de oplossing niet komt, dan zal ik hun ouders erop aanspreken. Want let wel: een gemeenschap is niet verantwoordelijk voor ze, dat zijn hun ouders.”

Betekent het feit dat u van SGP-huize bent dat zondagssportverenigingen en culturele instellingen zich zorgen moeten gaan maken?
“Als het aan mij ligt niet. Ik ben een burgemeester van alle inwoners. Als je een socialistische burgemeester krijgt, gaan toch ook niet meteen alle belastingen omhoog?”

Zou u als burgemeester een homohuwelijk sluiten?
“Ik ben geen ambtenaar van de burgerlijke stand, maar natuurlijk wel huwelijken sluiten als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Maar daar ben ik zuinig op. Want als je er eenmaal aan begint… En dan alleen voor familie en vrienden. Als een vriend vraagt om zo’n huwelijk te sluiten, dan zou ik nog eens goed met hem praten.”

U bent een moderne burgemeester, want u twittert. Vindt u dat raadsleden ook tijdens raadsvergaderingen mogen twitteren?
“Jazeker, ik twitter. Maar ben me als burgemeester die twittert wel bewust dat ik dat doe als burgemeester. Als een raadslid twittert, moet hij of zij ook wel realiseren dat hij dat als raadslid doet. Dat vind ik wel belangrijk. En tijdens een raad? Ach, als het het debat niet stoort, maakt me dat niet uit. Voor de besluitvorming telt het niet, haha.”

Da’s duidelijk. Bedankt voor uw tijd. Gaat u nu voetbal kijken?
“Nou, ik ben niet zo’n fanaat. Zo dadelijk komen de fractievoorzitters en de vetrouwenscommissie uit Zuidplas even kennismaken. Zij wilden wel ná het voetbal komen.”

Maar u heeft wel een TV?
“Ja, maar wij proberen onze kinderen wel zo op te voeden dat ze wat dat betreft bewust keuzes moeten maken.”

Nogmaals bedankt. En tot ziens in Zuidplas!
“U ook bedankt en een prettig weekend.”