Je bekijkt nu Kabbelend dobberde Moordrecht naar de rand van de waterval

Kabbelend dobberde Moordrecht naar de rand van de waterval

Nog zeven nachtjes slapen, en dan mag Moordrecht weer naar de stembus. ‘Nou en?’ zult u misschien denken, moe van verkiezings- en fusiepraatjes die al maanden het politieke debat domineren.

Toch is het dit jaar heel bijzonder. De laatste vier jaar van een zelfstandig Moordrecht worden afgesloten en niemand weet nog precies wat de toekomst brengen zal. Wat de recente geschiedenis bracht, is wel bekend. U heeft de afgelopen vier jaar Het Kanaal uiteraard zorgvuldig gelezen, dus alle avonturen van burgemeester, wethouders en raadsleden kennen voor u geen geheimen.

Voor wie het even is ontschoten, serveren we u een korte samenvatting. Hebben de lokale bestuurders bereikt wat ze wilden bereiken? De wensen van de coalitie PvdA-VVD-CDA stonden vier jaar geleden in een akkoord met de naam ‘een mooi dorp in het groen’. Echt ambitieus klonk dat niet, en dat was misschien ook wel terecht. Vriend en vijand wisten dat één ding belangrijk was, naast het ‘dagelijkse handwerk’ in het gemeentehuis. Namelijk: de toekomst van Moordrecht.

Vrijwel direct na de verkiezingen in 2006 barstte de discussie los: met Gouda of met Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle. Het volk bepaalde dat het de tweede optie werd, bang opgeslokt te worden door ‘de grote stad met het slechte imago’.

Uit die stad kwam de kersverse PvdA-wethouder Gea Gravesteijn. Ze kreeg een pittige portefeuille: ze moest de Wet Maatschappelijke Ondersteuning invoeren en een plan maken voor de toekomst van de Ambonwijk. De WMO voerde ze zonder kleerscheuren in. Of de wet voor iedereen een verbetering is, is moeilijk te bepalen. Er gaan altijd wel mensen op achteruit.

De toekomst van de Ambonwijk bepalen vereist een langere adem. PvdA-fractievoorzitter Frank Appelman bleek vier jaar geleden een vooruitziende blik te hebben. “Als er over vier jaar een goed plan ligt, zou ik al blij zijn,” meldde hij in de Moordrechtse Koerier. Er ligt nu een plan, maar dat blijkt niet eenvoudig uitvoerbaar te zijn. Lees: de woningcorporaties, waarvan één de huizen in de wijk moet overnemen, zijn niet happig.

Wat heeft wethouder Jan Oomen de afgelopen vier jaar allemaal uitgevoerd, zult u zich afvragen. Nou, het ‘grootste’ onderwerp bleef de ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Nu moet u niet denken dat Moordrecht daar veel in te bepalen heeft. Het kleinste dorpje heeft simpelweg het minst te zeggen. Wethouder Oomen praatte als D66’er in dienst van de VVD wel continu mee en is vooral trots dat rond Moordrecht een ‘groene schil’ behouden blijft. Naar mijn mening was daar niet veel onderhandelingscapaciteit voor nodig: er werd gewoon naar de grondkwaliteit gekeken en in het zachte veen is het duur bouwen. Dus wordt het maar ‘natte natuur’… Tja.

Wat Oomen in ieder geval niet gelukt is, is om spijkers met koppen te slaan in Vijf Akkers Noord, waar Moordrechts laatste woonwijk moet komen. Oomens voorganger, Gerrit Hakkesteegt, was daar meer dan acht jaar geleden als een soort interim-wethouder al mee bezig. Probleem is dat de grond van grote projectontwikkelaars is en die willen dat niet voor een grijpstuiver aan Moordrecht verkopen. Acht jaar werd wel een beetje gepraat, maar nu lijkt het toch op onteigenen aan te komen. En dan ook nog eens die vermaledijde economische crisis die een stok tussen de spaken van deze wijk én de Zuidplasontwikkeling steekt. Arme Jan Oomen.

Ron Gast met koffertje 2008In Vijf Akkers Noord moet ook een Brede School komen, voor drie scholen. Die school, dat was prioriteit numero uno voor het CDA. Het kwam in de portefeuille van een CDA-wethouder. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg Moordrecht drie jaar geleden namelijk een derde wethouder. Voorheen waren het er altijd twee, maar de coalitiepartijen wilden elk een pion in het raadhuis. Voor het CDA kon Ron Gast aan zijn bureau blijven zitten. Gast is de schatkistbewaarder van Moordrecht en mocht het bewind voeren over de straten, wegen en plantsoenen. Dat is een ondankbare portefeuille, want het is nooit goed. Tel daarbij op dat Gast in de omgang met ‘de burger’ af en toe, hoe zullen we het zeggen, enigszins onbeholpen overkomt. Verbazend genoeg maakt hij, na vele jaren ervaring, af en toe nog wel eens beginnersfouten in de communicatie. Maar op de één of andere manier komt ‘ie er altijd mee weg. Al meer dan acht jaar…

Hoe de politieke partijen het hebben gedaan? Ach, kabbelend dobberde Moordrecht naar de rand van de waterval, zullen we maar zeggen. De afgelopen vier jaar was het, net als de vier jaar ervoor, vooral zaak het college te laten zitten. Continuïteit van bestuur was na een roerige periode tussen 1998 en 2006 het devies. En dat maakte het saai. De PvdA en het CDA hadden elkaar in gelijksoortige fractievoorzitters gevonden (Frank Appelman en Gert Will delen niet alleen hun haardracht, maar ook hun manier van politiek bedrijven) en de VVD deed leuk mee.

De coalitie stemde niet altijd eensgezind en dat maakte het minder stug en onvermurwbaar dan in de periode van de VVD’ers Van Meeteren en Bouthoorn. Het was eigenlijk best dualistisch. En bij de SGP liet, na twaalf jaar Ad Schouten, de nieuwe fractieleider Maarten van der Linden enorm veel geldingsdrang zien, maar mist het ‘rendement’ van Schouten. Bij Beter Moordrecht tenslotte, zijn de scherpe en debatvaardige kantjes met het verhuizing van Jan de Koning helemaal verdwenen.

Politiek Moordrecht stond in het teken van het opheffen van de eigen gemeente. Voordat Moordrecht niets meer over zichzelf te zeggen zou hebben, moest een aantal zaken worden geregeld. Daarom staken de vijf partijen in 2006 met volle kracht van wal met een negen uur durende motiemarathon bij de eerste algemene beschouwingen.

Een jaar later was de klad er al een beetje ingekomen en dus kopte de Koerier na de algemene beschouwingen in 2007, ‘Geen prioriteit? Doorschuiven tot na de fusie!’ Weer een jaar later ontdekte men in het gemeentehuis dat her en der nog wat potjes lagen. Sinterklaas was vroeg, bij de algemene beschouwingen in 2008 en de Koerier vatte het samen als ‘Politiek Moordrecht trakteert, nu het nog kan. De OZB werd ineens verlaagd, er kwam een halve ton om de openbare ruimte op te knappen en minima kregen een extraatje. Voor een sportveldje aan de Sportlaan werd zelfs in totaal ruim drie ton uitgetrokken. Het kon allemaal niet meer op…

Op de valreep werd nog geregeld dat, als de raad op 31 december de deur van het Raadhuis definitief achter zich dicht trekt, het gebouw een dorpshuis wordt, met bieb en verenigingen. De nieuwe gemeente mag de financiën erachter in de gaten blijven houden. En o ja: burgemeester Huub van der Meer en wethouder Jan Oomen hielden zich in de stuurgroep fusie bezig met… de fusie en besloten (met vier collega’s uit Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk) dat de gemeentepublicatie uit Het Kanaal verdwijnt.

BERNIE PUTTERS