Je bekijkt nu Spijkerman vierde op WK snertkoken

Spijkerman vierde op WK snertkoken

Gerard Spijkeman kookt al vele jaren vele liters erwtensoep. Sinds een paar jaar doet hij ook mee aan het WK snerkkoken. Dit jaar eindigde hij hoger dan ooit: vierde! Ik volg Spijkerman al sinds het eerste jaar dat hij 1000 liter wilde koken voor de harmonie. Dit jaar mocht ik voor het AD een rubriekje maken.

Spijkerman snert 2 AD 24-02-2014

EVEN VRAGEN AAN

Gerard Spijkerman
Deelnemer WK snertkoken

‘Ik was gebrand op revanche’

Moordrechtenaar Gerard Spijkerman (75) was vrijdag de oudste deelnemer aan het WK Snertkoken in Groningen. Na een teleurstellende vijftiende plaats vorig jaar was de ervaren snertkoker gebrand op revanche.

Wat heeft u met erwtensoep?
“Ik kook al een jaar of tien elk winterseizoen vele honderden liters snert. Het begon ooit om geld voor een nieuw clubgebouw te sparen. Sinds dat er is, ben ik met de opbrengst het instrumentenfonds van de harmonie gaan vullen. Ik vind het ook gewoon leuk om te koken.”

En toen bleek er zelfs een WK Snertkoken te zijn?
“Ja, daar kwam ik achter. Ik dacht: mooi, dan kan ik mijn snert laten vergelijken met de erwtensoep van andere liefhebbers. Sinds 2008 doe ik bijna elk jaar mee. Mijn hoogste plaats van zevende en vorig jaar eindigde ik teleurstellend als vijftiende…”

Wat was er dan mis met uw snert?
“Ze vonden hem iets te flauw en iets te fijn van structuur. Een keer daarvoor vonden ze mijn aankleding niet goed. Je moet je snert echt presenteren, merkte ik. Als ik dat hoor, ga ik daarmee aan de slag voor de volgende keer.”

En dus?
“En dus ging ik dit jaar iets meer improviseren met kruiden en heb ik de worst er niet aan het eind op gelegd, maar het laatste kwartiertje meegekookt. Daardoor werd het grover en pittiger.”

Heeft het gewerkt?
“Jazeker! Dit jaar ben ik hoger geëindigd dan ooit. Vierde! En het scheelde maar een half puntje met de nummer drie. Weet u, de nummers één, twee en drie zijn alledrie professioneel kok, die koken in hotels en verzorgingshuizen. Ik vecht dus tegen professionals, haha. Dus eigenlijk ben ik de winnaar van de amateurs. Ach, het was gewoon geweldig. Het is elk jaar weer leuk om te doen. Toch wil ik nog een keer winnen. Het is net als met schaatsen: al verlies je met drieduizendste, dat doet zeer.”

Kookt u liever voor de massa of voor een jury?
“Als ik snert kook voor het goede doel, heb ik maar één doel: de mensen moeten het gewoon lekker vinden. Smaken verschillen. De één houd van flauw, de ander van scherp. Mijn snert moet gewoon lekker zijn. De smaak van de groenten moet prevaleren.”


BERNIE PUTTERS