Je bekijkt nu Moordrechtse maaltijd voor wie Kerst alleen viert

Moordrechtse maaltijd voor wie Kerst alleen viert

Een mooi nieuw Moordrechts initiatief voor Moordrechtenaren. Kees Oosterwijk van het gelijknamige autobedrijf en voorheen SGP-raadslid in Moordrecht, wil altijd graag goede dingen doen. Zonder veel gedoe of moeilijkheden. Hij bedacht om voor kerst een eenvoudige maaltijd te serveren voor mensen die anders kerst alleen zouden vieren. Uiteindelijk kreeg hij het dit jaar voor elkaar. En als het aan hem ligt, gaat het vaker gebeuren. Hieronder mijn verhaaltje voor het AD. Het oorspronkelijke verhaal was iets langer en ik heb op deze website ook even een foto geplaatst. Dat paste allemaal helaas niet in de krant.

Soms is freelance journalist zijn trouwens wel lastig. Want moet ik nu blij zijn dat onderstaand stukje is geplaatst, of boos dat slecht 90 van de 200 gevraagde woorden in de krant is gekomen? En ja: freelancers bij het AD worden betaald op basis van wat geplaatst is…

MOORDRECHT – Voor het eerst wordt zaterdag in Moordrecht een bijzondere kerstmaaltijd geserveerd voor mensen die de kerstdagen anders alleen zouden vieren.

Zaal De Zespunt wordt omgetoverd tot restaurant, waar zeker vijftig personen een viergangenmenu krijgen voorgeschoteld. Initiatiefnemer is Kees Oosterwijk. “Ik liep al drie jaar rond met het idee om mensen die het minder hebben of die met kerst alleen zijn, een gezellige avond te bezorgen. Gewoon omdat het goed is iets voor elkaar te doen.”

Uiteindelijk deden bijna alle Moordrechtse kerken mee om het financieel rond te breien. “De mensen die komen, zijn via via benaderd. Sommigen kennen mensen die zo’n avond verdienen. Ook hebben we mensen benaderd via de Voedselbank en via Vluchtelingenwerk. En er komen niet alleen ouderen. We houden het lekker Moordrechts en kleinschalig,” aldus Oosterwijk. “Als het in de smaak valt, vind ik dat je dit twee of drie keer per jaar moet doen.”

Samen met snertspecialist Gerard Spijkerman is een menu bedacht. Een ‘Moordtse lekkernij’, een kippensoepje, stampot of boerenkool, meloen met parmaham en een lekkere mousse toe. “We hebben de ingrediënten bij elkaar gesprokkeld en de lokale supermarkt gaf kosteloos veel mee,” zegt Spijkerman.

Pianist Maarten Siebel komt spelen en Ron Gast vertelt een kerstverhaal.

Spijkerman Oosterwijk en Gast koken