Je bekijkt nu Marlene Duijve collecteert al 40 jaar voor KWF
De bekende collectebus van de KWF.

Marlene Duijve collecteert al 40 jaar voor KWF

Begin november werd Marlene Duijve uit Nieuwerkerk door KWF in het zonnetje gezet. Zij kreeg een speld omdat zij al 40 jaar collecteert voor de kankerbestrijding. Dit artikel zal ik zelf trouwens niet snel vergeten: het was de eerste klus die ik deed na de geboorte van mijn dochtertje Rosalie. Ze was toen net een paar dagen oud en ja: het was moeilijk om de deur uit te gaan… De uitreiking was op 4 november, en op 21 november kwam het in de krant. Dat heb je soms.

Duijve collecteert AD 21-11-2013

Marlene Duijve (78) collecteert al 40 jaar voor KWF

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL – Veel bewoners van de Nieuwerkerkse wijk Dorrestein zullen Marlene Duijve kennen. Al is het niet van naam, dan wel van gezicht. Want elk jaar gaat ze langs de deuren en houdt ze de collectebus van de kankerbestrijding voor de neus van de bewoners. Al veertig jaar lang.

“Hoe lang ik er nog mee doorga? Totdat het echt niet meer kan!” zegt Marlene Duijve (78) kordaat. De rascollectante legt niet zomaar het bijltje erbij neer. Een aantal jaar geleden kwam er een rollator aan te pas. “Maar zo’n ding is alleen maar handig: daar kan ik mijn collectebus op zetten. Heel fijn, zeker als de bus zwaar is.”

De inzet van de ijverige Nieuwerkerkse ontging het Amsterdamse hoofdkantoor van KWF niet. Mevrouw Duijve kreeg vorige week de gouden speld vanwege de vier decennia die zij al voor het goede doel collecteert.
“KWF is in 1949 opgericht omdat Koningin Wilhelmina veertig jaar regeerde en zelf geen cadeaus wilde,” weet Duijve. “In 1973 was er een speciale actie om gemeenten erbij te betrekken. In Nieuwerkerk was de vrouw van burgemeester Vogelaar de voorzitter. Toen ben ik ook gaan collecteren.”

Sindsdien loopt mevrouw Duijve elk jaar zeker twee avonden een route. Ook was ze twintig jaar coördinator en ‘vliegende kiep’ als er geen collectant werd gevonden voor een buurt of straat. Bussen verzamelen, geld tellen, ze deed het allemaal.
De collecte in Nieuwerkerk zat na 2006 even in een dipje, toen Duijve als coördinator stopte. “Maar de twee dames die het nu doen, hebben de opbrengst gelukkig weer boven de 11.000 euro gekregen.”

“Ik heb het altijd met mijn hart gedaan en dat ik zo’n speld kreeg, had echt niet gehoeven. Het gaat mij om een hoge opbrengst. Daarom vind ik die toestand met die Alpe d’Huzes zo vreselijk. Gelukkig krijgt ik nooit ‘nee’ te horen aan de deur. Het gebeurt wel eens dat mensen mij zien bellen en gewoon niet open doen. Maar daar stap ik overheen. Wat ook wel gebeurde, is dat er een briefje in de collectebus zat waar mensen boos op hadden gezet wat mis was gegaan in een ziekenhuis.”