Je bekijkt nu Massaal verzet tegen bouwplan Brinkhorst Moordrecht

Massaal verzet tegen bouwplan Brinkhorst Moordrecht

De locatie Vijf Akkers Noord volg ik al sinds ik mijn eerste stukkie tikte voor Het Kanaal in 2001. De Achtbaan stond er toen net een paar jaar. Alles wat daarna kwam, heb ik meegemaakt. Inclusief verkeerd geplaatste noodlokalen. U leest het goed: ze waren verkeerd om geplaatst…

MOORDRECHT – Tegen de bouw van de nieuwbouwwijk De Brinkhorst in Moordrecht is massaal verzet ontstaan. Buurtbewoners vrezen paalrot wanneer het grondwaterpeil volgens plan wordt verlaagd. Maar ook verenigingen en de lokale politiek zetten grote vraagtekens.

Zuidplas wil 350 woningen laten bouwen in de weilanden naast de Weidezoom. Het plan bevat hoogbouw tot zeventien meter. ‘Veel te hoog,’ vinden zowel dorpsbewoners als een grote politieke meerderheid. Verantwoordelijk wethouder Rinus Bosman heeft deze week zijn knopen geteld en denkt nog een maand extra na over het plan. Met ontwikkelaar Bouwfonds wordt nagedacht over eventuele aanpassing ‘op een enkel onderdeel’.

Het nieuwbouwplan levert inmiddels een berg boze Moordrechtenaren op. Er zijn huizen gepland vlak naast de korfbal- en tennisvereniging. De sportbesturen vrezen de dupe te worden, wanneer nieuwe bewoners last krijgen van de verlichting en de geluiden van de wedstrijden en ‘de derde helft’. “We verwachten belemmerd te worden in onze activiteiten,” zegt secretaris Jan Bleijenberg van korfbalvereniging IJsselvogels. “De huizen komen te dicht bij de velden.”
Buurtbewoonster Gerda Hekkert, tevens initiatiefnemer van de speciaal hiervoor opgerichte stichting Dorpsbelangen Zuidplas, maakt zich grote zorgen over de fundering van haar woning. “Het peil wordt met twintig centimeter verlaagd. Mijn huis staat op houten palen met een betonnen kop. Ik zal de gemeente verantwoordelijk stellen als mijn palen droogvallen.” De wijk Vijf Akkers is in de jaren zeventig door diverse aannemers gebouwd. Het is onduidelijk welke huizen op houten en welke op betonnen heipalen staan. De stichting Dorpsbelangen Zuidplas vindt dat de wijk totaal geen dorps karakter heeft. De milieuvereniging MMVZ komt op voor fouragerende grutto’s en stelt bovendien dat er geen behoefte is aan nieuwbouw.
De gemeente Zuidplas ontving maar liefst 56 bezwaarschriften tegen het plan. “Een ongekend hoog aantal, dat we in Zuidplas nog niet eerder hebben meegemaakt,” zegt Wim Janse, de ruimtelijk specialist van het CDA. Janse heeft forse kritiek op het plan zoals het er nu ligt. Hij eist een maximale bouwhoogte van veertien meter en kreeg darvoor een grote politieke meerderheid achter zich. Het bestemmingsplan telt veel onduidelijkheden. Zo mist Janse 7000 van de gewenste 18.000 vierkante meter waterberging. “Hoe gaat dit waterprobleem opgelost worden?”
Heel politiek Zuidplas wil eerst antwoorden voordat het akkoord kan gaan.
Het plan, dat al een aantal raadsperioden als Vijf Akkers Noord op de agenda staat, wordt in fases gebouwd. Ook de nieuwe brede school krijgt er een plek. De eerste paal daarvoor wordt in maart geslagen.

TOEVOEGING VAN KRANTENMAKER PUTTERS: voor dit stuk had ik een paar mooie, rollende koppen bedacht. Ik noem ze hier toch even:

Massaal verzet tegen bouwplan

Angst voor paalrot door nieuwbouwwijk

Wethouder moet huiswerk over doen

Forse tegenslag voor nieuwe wijk Brinkhorst

Moordrecht vreest paalrot door bouw Brinkhorst

Politiek parkeert plan vanwege paalrot en andere potentiële problemen.

Paalrot en andere potentiële problemen

Bosman haalt bakzeil bij bouw/bestemmingsplan Brinkhorst