Je bekijkt nu Lekker scheuren in de klas!

Lekker scheuren in de klas!

Nee, deze blog gaat niet over een meester die op een skateboard door de klas scheurt. Nee, ook niet op rolschaatsen. En nee, ook niet op een eenwieler, hoewel dat in een groot schoolgebouw natuurlijk wel een i-de-aal vervoersmiddel zou zijn… Deze blog gaat over een oldschool liefhebberij van mij: scheurkalenders!

Zojuist heb ik hem besteld: de scheurkalender van het Historisch Nieuwsblad. Hopelijk is ‘ie voor het eind van deze maand bezorgd, anders ga ik ééntwaalfde van het aankoopbedrag terugvragen. Op zich zijn er natuurlijk zat moderne middelen die papieren scheurkalenders eigenlijk ook qua mogelijkheden in de schaduw zetten. Apps enzo. Ik ken ze. Ja, ik volg op twitter ook het Historisch Nieuwsblad. Maar toch wil ik de papieren scheurkalender hebben. Staat ook gewoon leuk op je bureau. Elke dag een ander uitzicht…

Als ik later een eigen klas heb, hopelijk, dan wil ik sowieso een scheurkalender neerzetten. Vorig jaar had ik een scheurkalender van Quest en die dagelijkse weetjes, die een paar keer per week ook echt interessant waren, gebruikte ik in mijn stageklas. Ik gebruikte dit als een soort ‘historisch tussendoortje’. Dan had ik het plaatje ingescand en toverde deze op het digibord. Ja, ook dat kan moderner. Maar op de dag dat het bord het een keer niet deed, was ik toch blij dat ik het papiertje van de scheurkalender bij me had.

Overigens: het meest interessant vonden de leerlingen de vragen over het dierenrijk. Maar misschien kwam dat ook doordat er vaak een geinige of aandoenlijke foto van een dier bij zat.

Mijn wens is dat er een paar leerlingen zijn – al zijn het er maar twee of drie – die uit zichzelf in de klas direct naar de scheurkalender toelopen, om te kijken wat er nu weer van te leren is. Die nieuwsgierigheid opwekken, dat lijkt mij als leraar het allermooist. Ik heb wel gemerkt dat je zoiets met oprecht enthousiasme echt wel op kan wekken.

Tot slot van deze blog staat hieronder de laatste ‘dagvraag’ van de Quest-scheurkalender van 2012. Voor zover ik weet, heeft Quest dit jaar geen scheurkalender uitgegeven. Op zich jammer. Maar dit jaar kom ik met mijn historisch verantwoorde scheurkalender ook wel door.

UPDATE: het blijkt dat Quest wél een scheurkalender uitgeeft voor 2013, zo liet het blad mij weten. Hij is hier te bestellen. Stukje service van de zaak.

De vraag:

quest 31 december vraag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het antwoord:

quest 31 december antwoord