Hoe wordt bewegingsonderwijs voor kleuters gegeven?

Week 3 van de Pabo-opleiding is gaande. Vandaag staat de eerste les bewegingsonderwijs voor kleuters op het programma. Op het moment dat ik deze les zag aangekondigd, vroeg ik mij direct af: hoe zullen ze dat doen, bewegingsonderwijs voor kleuters geven?

Ik zag het al helemaal voor me, dat een blik kleuters wordt opengetrokken, waarmee dan allerlei oefeningen en spelletjes kunnen worden gedaan. Maar waar haal je ‘oefenkleuters’ vandaan op een avondopleiding? Wordt er een speciaal kleuteruitzendbureau gebeld.


“Goedemiddag, Marnix Academie hier. Mag ik voor vanavond zestien kleuters bestellen?”

”Natuurlijk. Hoe laat wilt u ze hebben?”

”Doe maar om 20.00 uur.”

”O, dan komt er wel een late-avondtoeslag bij…”

“Geen punt. Ik zie ze wel verschijnen.”

”Dag.”

”Dag.”

Of wordt aan een aantal studenten gevraagd zich als vier-jarige kinderen te gedragen? Inclusief onbeholpen motoriek? Ik zie ze al zitten, en dan als een soort Bambi proberen op te staan. Wie die onhandigheid probeert na te doen, is meer bezig met een les ‘expressief theater’.
We zullen het allemaal wel zien. Morgen doe ik verslag hoe de les dan echt ging en of ik in mijn voorspelling een klein beetje, behoorlijk wat of extreem ver van de werkelijkheid vanaf zat…
Morgen meer!