Hiep hiep hoeree voor het Groot Dik Thee!

Veel mensen doen met angst en beven mee aan het Groot Dictee. Om maar met de deur in huis te vallen: ik niet.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is elk jaar weer een feestje. Een leuk tv-programma met onder andere de immer guitig formulerende Philip Freriks. Leuk én leerzaam. Ook ik deed weer mee dit jaar, samen met mijn eega op de bank. Een gezonde rivaliteit hing in de lucht… Vooral voor mij, want wie mijn vak met het hare vergelijkt, zou puur wetenschappelijk de conclusie moeten trekken dat ik zou moeten winnen. En zoals elke topsporter weet: de underdog gaat altijd iets relaxter de strijd in…

Laat ik er niet omheen draaien: het ging prima. Na afloop bleek ik zestien fouten te hebben. Me daarmee in ieder geval in de top scharend van de Bekende Nederlanders die meededen met de editie van 2012. Sterker: winnaar Herman van der Zandt had zeventien fout… Maar ja, Herman de Schermman kan dan weer beter met touchscreens omgaan dan ik…

De leraar in mij houdt wel van een beetje zelfkastijding. Daarom durf ik het aan hieronder de zestien fouten op te sommen die ik dit jaar heb gemaakt.

Eén geheim moet ik wel verklappen. Thuis hebben wij niet op de avond zelf meegedaan, maar later, kijkend vanaf de harddiskrecorder. Bij deze biecht ik op dat ik toevallig op mijn werk opving dat ‘swiebertje’ in dit dictee (de deelnemers weten waar ik het over heb) met een kleine s moest. En die had ik echt fout gehad, als ik dat niet vantevoren wist. Maar voor de rest is mijn geweten brandschoon!

En for the record: zijn Herman en ik toch gelijk geëindigd…

Hier komen mijn fouten, voor eeuwig vereeuwigd op het internet:

-kitschtrukendoos -> moet aan elkaar
-twee-onder-een-kapwoningwijk -> kap en woning met direct aan elkaar
-scheepsarts-dichter -> moet met verbindingsstreepje, niet met een /
-gedweeë -> moet met drie e’s, op laatste een trema
-never nooit -> moet los van elkaar
-laag-bij-de-grondse -> moet met verbindingsstreepjes
-Ervan uitgaande -> niet: er vanuit gaande
-nouveaux riches -> moet met x en s
-vaarzen -> moet met een z
-stante pede -> moet met spatie
-spring-in-’t-veldleeuweriken -> met één k
-kasuarissen -> moet met een k
-hertz -> moet met een t
-gepercipieerd -> moet met een c
-ja en amen -> moet zonder verbindingsstreepjes
-deep down -> moet met spatie

O ja. Wie in bovenstaand blog taal- en/of spelfouten ontdekt, is vrij dit te melden. Dat kan door een voldoende gefrankeerde handgeschreven brief te sturen naar… (klik hier)