Even de stemming peilen van kiezers op campagezaterdag – 15 maart 2014

In het kader van de aanstaande verkiezingen ging ik zaterdag, gewapend met mobiele zendapparatuur van Omroep Zuidplas, de straat op om onder totaal willekeurige kiesgerechtigden de stemming te peilen. Gaan ze woensdag stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen? Waarom wel? Waarom niet? Hoe bepalen ze wat ze stemmen? Het leverde volgens mij best leuke radio op. Vox-pop, zoals dat zo mooi heet in jargon.

Hieronder treft u twee items van zo’n 9 minuten. Vrees niet, die 9 minuten zijn zo om. Deze twee momentopnamen maakte ik in winkelcentrum Reigerhof in Nieuwerkerk, waar op de laatste zaterdag voor de verkiezingen een… verkiezingsmarkt werd gehouden. Politici deelden uit wat ze uit wilden delen, mensen konden zich laten informeren bij politieke kramen en o ja: er kon ook nog gewinkeld worden. Tijdens mijn wandeling door de Reigerhof wilde ik één ding niet: politici spreken. Die zijn al genoeg aan het woord geweest, de afgelopen twee maanden (en de jaren daarvoor…). Ik wilde vooral stemmers aan de tand voelen. Uiteindelijk kon ik het niet laten één nieuwbakken politica te vragen over haar eerste ervaringen met campagnevoeren. U moet het mij maar vergeven.

Deel 1: “Waar ik mijn stem op baseer? Gevoel. Niet op politieke inhoud, op dit moment…”

Deel 2: “Ik ga me dit weekend verdiepen in op wie ik ga stemmen.”

Deze zaterdagochtend legde ik mijn oor – en mijn microfoon – ook te luister in Moordrecht. Daar stond een aantal partijen buiten in de kou bij het winkelcentrum. Ik trof een aantal potentiële kiezers, die vertelden waarom ze wel of niet gaan stemmen. Luister maar! Ook hier sprak ik één politicus. De afscheidnemende Gert Will van het CDA.