Je bekijkt nu Smeekbede aan Belastingdienst…

Smeekbede aan Belastingdienst…

Ok, ok, ik geef het toe: ik was te laat met mijn eerste aangifte omzetbelasting. Best vreemd, voor iemand die voor zijn werk al jaren te maken heeft met deadlines en deze normaliter altijd haalt… Maar toch. Daarom heb ik – nadat ik mijn 3e kwartaal aangifte heb gedaan (Op zaterdagavond! Wat een leven!) – een smeekbede geschreven aan de Belastingdienst. Niet geschoten… Voor de gein plaats ik mijn smeekbede hieronder. Zal het werken?

Vandaag kreeg ik – terecht – een aanslag, omdat ik nog geen Omzetbelasting had betaald. Ik maak bezwaar tegen deze aanslag. Ik heb een aantal toelichtingspunten.
1. ik ben op 2 september als freelance journalist gestart, nadat ik daarvoor 12 jaar in loondienst was bij een krant. Krant failliet, ik verder. Het ondernemerschap is voor mij nieuw. Er komt dan veel op je af. Zo moet ik ook nog veel leren over de administratie en de belastingaangifte. Ik ben zo’n sukkel die het om die reden steeds even uitstelde…

2. toen ik mijn bedrijf startte, een kleine 3 maanden geleden, duurde het lang voordat ik een inlog en password van de Belastingdienst kreeg. Na een telefoontje kreeg ik het toegezonden. In dat telefoontje (laatste week oktober, ik wist dat ik aangifte moest doen) kreeg ik tevens uitstel. Niet zwart op wit, wel mondeling toegezegd. Ik geef toe: het was uitstel tot 10 november…

3. inmiddels heb ik – naast mijn werk en het verzekeren van inkomen – mij goed verdiept in de administratieve rompslomp en heb ik de boel op orde. Daarom beloof ik plechtig dat ik voortaan netjes elk kwartaal ruim op tijd mijn aangifte omzetbelasting inzend.

Dit alles op een rijtje zettende, wil ik u vragen met uw hand over uw hart te strijken en enige coulance te tonen voor een startende ondernemer. Het is nogal een stap en de belasting was er even bij ingeschoten. Ik heb inmiddels aangifte gedaan.

Ik snap dat ik direct een boete heb gekregen, maar zou deze alstublieft kwijtgescholden kunnen worden? Ik ben een ‘first offender’, het is de eerste keer dat ik dit moest doen en ja: het ging fout. Maar hopelijk kan dit door de vingers worden gezien en gaat er een streep door de boete wegens het niet-aangifte doen (61 euro) en de boete wegens het niet-betalen (75 euro). Bovendien blijkt uit mijn aangifte dat ik deze keer geen belasting hoef te betalen, maar terug krijg. Dus die laatste boete is eigenlijk ook nog eens onterecht. Of ga ik nu te ver?

Hopelijk zijn mijn verhaal en mijn verzoek duidelijk. Ik ben gaarne bereid tot het geven van een toelichting.

Als u wilt zien welk werk ik doe: zie www.computters.nl. Ook ben ik in voor een foto- of schrijfopdracht van de Belastingdienst.

Met vriendelijke groet, Bernie Putters

UPDATE: In de loop van december belandde wederom een envelop op de mat in de kleur blauw die iedereen kent. Een reactie op mijn smeekbede. Leuker kunnen ze het toch wél maken, die rakkers! Oké, ik kreeg nog wel een boete ter hoogte van een aangenaam diner voor twee, maar dat zie ik maar als een terecht stukje ‘dat zal ‘m leren!’.

reactie bezwaar belastingdienst 1

Reactie belastingdienst op bezwaar