Eerste stagedag: ik weet nu weer wat popelen is

Het is even een kwestie van vroeg opstaan, maar dan had ik ook wat: een ritje naar mijn eerste stagedag op een basisschool in Alphen aan de Rijn. Dat is nog eens een mooi voorbeeld van ‘je maand goed beginnen’. Aan de stad Alphen had ik al goede herinneringen: ik ben er in juli 2009 getrouwd! Eens kijken of het stagelopen weer een goede herinnering wordt.

Ik en mijn klasgenoten op de Pabo (28 dames en 2 heren, jawel. Die verhouding man-vrouw voor de klas komt ooit wel weer goed…) keken er al twee maanden naar uit. Stagelopen. Dat is toch het onderdeel waar de newbie studenten de afgelopen tijd het meest mee bezig waren. “Is de stagelijst er al?”, “Weet jij al waar je stage gaat lopen?”, ” Ben je al op je stageadres geweest?” en “In welke groep ga jij stagelopen?” waren toch wel de meestgestelde smalltalk-vragen tijdens, voor en na de lessen. Die op zich natuurlijk ook heel interessant zijn!

Vandaag was het dan zover. Ik maakte kennis met mijn éénwekelijkse onderkomen voor de komende vier maanden. Klas 8b van Meester Sander. Met 28 leerlingen die – naar mij werd verteld – ook zeer benieuwd waren naar mijn persoontje. De humoristische meester Sander had de kinderen vooraf wijs gemaakt dat hun nieuwe stagiair een oud mannetje met een baard en een hoedje was… Ik even blij dat ik mijn stoppels er vanochtend nog even snel afgesneden had!

Natuurlijk was het even wennen, een hele dag in een nieuwe klas. Gelukkig ben ik op een leeftijd gekomen dat ik niet snel meer ergens zenuwachtig voor ben… en dat was ik dan ook niet. Spannend was het wel. Wat voor soort klas is het? Zijn de kinderen druk, rustig, brutaal, verlegen, nieuwsgierig of misschien een beetje prepuberaal gedesinteresseerd? Nou, van alles een beetje, merkte ik.

Wat ik in ieder geval merkte, is dat het heel leuk was in de klas en dat ik niet kon wachten om met deze dames en heren aan de slag te gaan. De verschillen in niveau zijn groot. Bij het nakijken van een taaloefening werd ik bij het ene formulier heel blij en bij het volgende heel droef. Er is nogal wat werk aan de winkel en ik kan eerlijk gezegd niet wachten om daar mijn steentje aan bij te gaan dragen. Liever morgen nog dan overmorgen.
Dat gevoel van ‘ik wil weer terug naar de klas’ had ik een paar weken geleden ook al, toen ik een dagje mee mocht lopen met een groep 6 van de Elimschool in Nieuwerkerk. Die dag was dubbelleuk, want voor de klas stond… Juf Ria! Of, zoals ik haar van vroeger ken: juffrouw Verbeek. Eigenlijk was het een soort reünie, want Juf Ria was bijna dertig jaar geleden mijn kleuterjuffrouw op de kleuterschool in Gouderak. En ja, ik zal het maar verklappen: als zesjarig ventje was ik natúúrlijk verliefd op juffrouw Verbeek. Maar ja: het leeftijdsverschil, hè? Bovendien was juf Ria al bezet, door een latere schooldirecteur en nog latere wethouder in de gemeente Nieuwerkerk.

Tot zover deze ontboezemingen van Meester Ben. Het stagelopen zal ongetwijfeld de komende maanden en jaren genoeg stof tot bloggen leveren. Inspiratie genoeg!