Zó wordt een lesje kleutergym gegeven!

In mijn vorige bericht blikte ik vooruit op de eerste les Bewegingsonderwijs voor kleuters. En als ergens op vooruitgeblikt kan worden, is vervolgens een terugblik ook op z’n plaats. Zeker omdat ik mij in het bericht afvroeg hoe dat bewegingsonderwijs wordt gegeven. Huren ze een klas kleuters in? En bestaan er dan ouders die – om iets bij te verdienen – hun kleuter verhuren?


Nou, we zijn erachter gekomen, bij ons in de groep. Het was eigenlijk heel simpel: eerst stond de gymleraar-lerares (dit lijkt mij op de Pabo een goed woord) in de klas voor het bord, en vervolgens gingen we in gestrekte draf de gymzaal in. Daar moesten we een aantal oefensituaties met matjes, kastkoppen, banken en speelveldjes in elkaar zetten. En daarna was het natuurlijk de grote vraag: komt er een aantal kleuters uit de kleedkamer, om de opstellingen te gebruiken…?


Ratata, ratata, ratata, tromgeroffel… Maar nee. Geen kleuters. We mochten er zelf overheen rollen, overheen rollen en overheen draven. Het beeld dat daaruit volgt: een groep volwassenen in sportkledij, die over bankjes wankelt, over matjes rolt en tikspelletjes doet. Dat is nu avond-Pabo.
En ja, het was eigenlijk heel leuk.