Je bekijkt nu Felle kritiek op Neebs liefdesverklaring voor Gouda

Felle kritiek op Neebs liefdesverklaring voor Gouda

 

De uitspraak van burgemeester Peter Neeb dat Moordrecht zo snel mogelijk met Gouda moet gaan onderhandelen over een bestuurlijke fusie is in politiek Moordrecht niet in goede aarde te vallen. Neeb deed zijn uitspraken vorige week in deze krant. Tijdens een discussie over de bestuurlijke toekomst, afgelopen zaterdag op Radio Moordrecht, spraken vier van de vijf fractievoorzitters afkeurend over de mening van Neeb.

De VVD deed vorige week na het verschijnen van de Moordrechtse Koerier zelfs een speciaal persbericht de deur uit, waarin werd gesteld dat Neeb met zijn uitspraken voor zijn beurt heeft gesproken. VVD-fractievoorzitter Jos Beekman lichtte tijdens de RaMo-uitzending toe dat Neeb in haar ogen geen boodschap heeft aan de mening van de Moordrechtse bevolking. Zij zei dit, omdat in de raadsvergadering in april juist is besloten eerst de inwoners van Moordrecht over een fusierichting te raadplegen. Haar PvdA-collega en coalitiegenoot Frank Appelman sloot zich daarbij aan, waarbij hij ook nog eens aanstipte dat een burgemeester boven de partijen hoort te staan. De nieuwe SGP-fractievoorzitter Maarten van der Linden voelde zich geschoffeerd door de uitspraken van de burgemeester en vond het ongepast wat Neeb heeft gedaan. CDA-fractievoorzitter Gert Will zei te hopen dat de uitspraken van Neeb geen steun in de rug zijn van de PvdA (die, zoals bekend, ook een voorkeur heeft voor Gouda). Will hoopt dat de uitspraken van Neeb ‘als een boemerang’ terug keren en de burger juist kiest voor Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle. De enige die zich niet druk maakte over Neebs voorliefde voor Gouda, was Jan De Koning van Beter Moordrecht. Hij vindt dat iedereen mag uitkomen voor zijn mening, dus ook de burgemeester.

Het niet ondenkbaar dat CDA en VVD extra gestoken waren door Neebs voorkeur voor Gouda, omdat deze twee partijen uitgesproken voorstanders zijn van fusie met Nieuwerkerk aan den Ijssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. Dit in tegenstelling tot coalitiepartner PvdA, dat een Goudse voorkeur heeft. In de RaMo-uitzending meldde SGP’er Maarten van der Linden dat hij – als hij zou moeten kiezen tussen Gouda of Nieuwerkerk en Zevenhuizen – zou kiezen voor de westelijke variant. Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle dus.

De Moordrechtse burgers mogen zich binnen enkele maanden via een schriftelijke enquete uitspreken voor een voorkeur: Gouda of Nieuwerkerk en Zevenhuizen. De bestuurlijke toekomst is lange tijd een onbesproken onderwerp geweest in Moordrecht. In de verkiezingsprogramma’s van alle partijen stond tot 2002 dat Moordrecht zelfstandig moet blijven. In de afgelopen vier jaar is daar verandering in gekomen. In het jaar 2005, in de aanloop naar de verkiezingen in 2006, spraken partijen zich wel uit. De meningen liepen en lopen uiteen. PvdA wil naar Gouda en omstreken, VVD wil met Nieuwerkerk, Zevenhuizen-Moerkapelle en eventueel Waddinxveen, CDA wil met Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle, SGP wil met Waddinxveen en Beter Moordrecht kiest toch voor zelfstandigheid. Of al deze partijen hiermee in 2005 ook al voor hun beurt spraken (omdat de inwoners nog niet geraadpleegd zijn), daarover worden geen uitspraken gedaan.